Dagbog for 

Gejsinglund's O-kuld 
Sommer 2008

10. april:
Dawina var på besøg hos von Breinbergs Bono tidligere på ugen, men da blev han godt nok jaget væk af hende. 
En progesteronmåling hos dyrlægen bekræftede, at vi havde været alt for tidligt ude.
I dag gik det lidt bedre. Bono fik lov at føle lidt på hende og prøvede også at gøre noget mere alvorligt ved det, men i sidste ende måtte vi nok erkende, at vi var lidt for tidligt på den.

11. april:
Så var der "bingo"!
Dawina og Bono legede lidt sammen og pludselig hang de sammen . - Der var kobling i hele 3 kvarter!!
Mon ikke det var det rigtige tidspunkt?
Vi aftalte at mødes igen sondag for at se, om de stadig var tændte.

13.april:
Atter en tur til Give, hvor Bono bor. De to vovser legede lidt sammen, og på et tidspunkt var det atter alvor - troede vi!
Men nej, koblingen var ikke i orden, og bagefter syntes Dawina, at nu kunne det være nok.
Vi mennesker blev enige om at føje hende, og blev eninge om, at det nok var det.

21. april:
Dawina bløder stadig, og dyrlægen mente, at hun stadig var højløbsk, men kunne ikke rigtigt få det til at hæne sammen, så for en sikkerheds skyld tog vi atter ned til Bono - blot for at konstatere, at der ikke var noget at komme for. Dawina ville absolut ikke have noget med herren at gøre, så efter et kvarter kørte vi hjem igen, og væbnede os med utålmodighed, for nu går der mindst 3 uger, før vi ved mere.

9. maj:
Tiden er gået. Vi tog til dyrlægen over middag, og fik foretaget en scanning.
JU-HU!  - Billedet viste, at der er hvalpe i Dawina.
Hvor mange ville dyrlægen overhovedet ikke sige noget om, så vi må vente og se, hvad det bliver til.
Py-ha! - endnu 5 uger før fødslen kan forventes. Måske kan vi selv mærke, nogle hvalpe senere i forløbet.

12. juni:
Nu kan vi snart ikke trække den længere. Dawina begyndte i sidste uge, at ligne en, der havde slugt en basketball - nu er det blevet til en hoppebold.
Vi kan tydeliget høre hjertelyde fra hvalpene, når vi lægger øret til Dawinas kæmpstore vom, og hvalpene er heller ikke bange for at give et ordenligt spark imens.

13. juni:
Her til morgen er Dawinas temperatur faldet til under 37 grader, og det er normalt tegn på, at fødslen vil ske indenfor et døgn.
Hun er også gået fra foderet, så det tegner godt.

14. juni:
Det var en hård nat. Den første hvalp kom sent i aftes, og natten igennem kom der hvalpe. Da der var kommet 8 stk i morges kl halv fem troede vi, at det var slut, og gik til køjs. Ved halv sekstiden blev vi vækket af Dawina, som gerne ville lidt ud, og imens var vi inde og se til hvalpene, hvor vi opdagede, at der pludseligt var 9. Det blev til 3 hanner og 6 tæver.

16. juni:
I går blev der bragt lidt ro over tropperne. Dawina og hvalpene har fået hvilet efter fødslen, og hvalpene pattede ivrigt for at få mælken til at falde til. Det er normalt, at de taber ca. 10% i vægt de første dage efter fødslen, og i dag er nogle af hvalpene begyndt at tage på igen
.
Desværre var den mindste tævehvalp for svag til at være med. Hun var helt kold her til formiddag, og er altså ikke med mere. De øvrige 8 ser ud til at være helt på mærkerne.

18. juni:
Ak ja! - Der var endnu en lille hvalp, som ikke kom i gang efter fødslen, så nu er der 3 hanner og 4 tæver. Heldigvis ser det nu ud til, at alle syv kan tage føde til sig. De er alle begyndt at tage på i vægt og flere af dem nu kommet over fødselsvægten. Dawina virkede noget bekymret indtil den lille hvalp gav op, men nu slapper hun mere af, og har igen tid til at snakke med os andre.

20. juni:
Alt vel! - alle hvalpene er nu et godt stykke over fødselsvægten. De er dejligt buttede og vi kan næsten ikke lade dem være. Dawina spiser som et tærskeværk, men der skal jo også noget igennem for at producere mælk nok til de grådige bæster.
Dawina har det  bedst, når hun kan ligge sammen med hvalpene og give dem mælk.
Lidt fred skal man jo også have ind i mellem - og så kan man ligge foran kassen og passe på.
Hvalpen har lige fåeet mad, og ligger nu og spjætter ind imellem med benene. Af og til kommer der en lille knirken, men ellers er der helt ro.
Dawina kan også godt forlade hvalperummet (der er jo nogle ærinder, der skal besørges), men helst ikke mere end 5 minutter af gangen. 

24. juni:
Weekenden og Sct. Hans aften er nu overstået. Der var mange på besøg for at følge med i, hvordan hvalpene vokser til, og Dawina tog det pænt, samtidig med, at hun holdt et vågent øje med de fremmede, som selvfølgeligt gerne ville sidde lidt med hvalpene.
I dag er de første små øjne begyndt at kunne skimtes gennem små sprækker. Det ligner små kulsorte diamanter, som sidder og glimter inde bag ved øjenlågene.

25.juni:
Hvalpene vokser støt, og den første har lige rundet 1kg. Øjnene kan lige skimtes bag øjenlågene på flere af hvalpene. Nu skal de til at lære at bruge synet.

7. juli:
Hov - der var et stort spring i dagbogen! Vi har travlt med at hygge med hvalpene, og alting går så stærkt. Hvalpene har fået øjne, og de kan høre og er brudt ud af hvalpekassen. Kassen er i øvrigt blevet for lille til, at Dawina kan ligge i den og amme, så det foregår på nu på gulvet. I weekenden begyndte hvalpene at brokke sig over portionernes størrelse, når der var serveret, så vi er begyndt at give dem fast føde. De startede med at få små kugler af råt hakket oksekød i et par dage - og nu er vi gået over til almindeligt hvalpefoder rørt op med vand og cultura - Det er dejligt fedtet, når det kommer på de små poter - men kan da også spises.
For at skåne Dawinas yver, har vi klippet negle på alle hvalpene - 126 stk negle!

8.juli:
Verden er blevet større. Der er sandeligt også et køkken, som man kan more sig i. Nu er det slet ikke spændende at være uden for hvalpekassen - nej nu er det spændende at udforske hele køkkenet. Om natten bliver hvalpene dog forvist til hvalpekammeret.
Oldemort Tille mener, at det er noget kravl - så hun bliver i stuen, og kigger på ind i mellem.

10. juli:
Hvalpene er flyttet ud i køkkenet, og har fundet en god plads i hjørnet foran kogeplade, opvaskemaskine og køkkenredskaber - Måske lidt upraktisk, men meget hyggeligt! De sover stadig det meste af dagen, men af og til er der fuld fart på, og når døren står åben ud til det fri, er der enkelte, som lige vover at smutte ud for at se, om det virkeligt er rigtigt, at verden er endnu større end køkkenet. De er dog stadig meget forsigtige, og skynder sig indenfor igen.

13. juli:
Nu er hvalpene 1 måned gamle. Hvalpene myldrer nu alle ud af køkkendøren, så snart chancen byder sig. Da de havde fået middagsmad, lagde de sig  som sædvanlig til at sove. 2 hvalpe lagde sig på tæppet i køkkenet,  4 ude under bænken ved siden af køkkendøren, og den sidst kunne vi pludselig ikke finde. Eftersøgningen blev straks iværksat, der blev ledt i køkkenet under borde og stole, der blev ledt bag ved døren til hvalperummet, i hvalpekassen, bag ved skabet og udenfor under rampen, rundt hjørnet, under skræppeblade og buske, og der blev talt efter igen, og der manglede stadig en hvalp. Den blev dog til sidst fundet i god behold sovende i det ny legeredskab, som blev sat op i går. Et langt rør, tømret sammen af brædder, udgjorde et ideelt skjul til at ligge og fordøje middagsmaden.

16. juli:
Alle hvalpene har fået tildelt navne, som man kan se under O-kuldet.

17. juli:
Vi er begyndt ind imellem at lukke hvalpene udenfor hvalpegården ,og så går vi tur ud mod skoven. Oldemor Tille er glad for at vise vej for hvalpene, som synes at de kommer meget langt hjemmefra når vi når forbi bjælkehytten, så der vil de fleste gerne hjem igen. Nogle har studeret "vandkunsten" - det er spændende med vandet, som pjasker, og det kan efter lidt tøven også bruges til at drikke - jo forsigtighed mangler hvalpene ikke, men nysgerrigheden tager overhånd hver gang, og på den måde lærer de hele tiden noget nyt.

19. juli:
I går var det rimeligt vejr, og da havde Grethe 7 "hjælpere" mens hun lagde fliser hen til kældertrappen.  I godt vejr går meget af tiden med at lege lidt og ellers slange sig rundt om og på træ-terassen. I dag regner det, men heldigvis kan hvalpene også finde ud af at ligge og "sumpe" her i køkkenet - i hvert fald nogle timer af gangen.

21. juli:
Vi har alle været i skoven og plukke hindbær. De voksne hunde er helt syge med selv at pille bær af buskene, og hvalpene nyder et enkelt bær, når det bliver serveret, og er også ved at lære selv at plukke dem af buskene - de sidder dog ofte for højt - og så er de jo sure!

25. juli:
00:00 Grethe har lige fodret hvalpene af til natten, og vi traver lidt rundt for at de skal have lejlighed til at gøre sig rene.
00:15 De små lokkes hen til kældertrappen, og så bæres de ned et par stykker af gangen.
00:30 Vi sidder og leger med bolde og klude, mens hvalpene langsomt begynder at lægge sig til at sove - der er altid en eller to, som ikk vil falde til ro, men de lægger sig, når vi slukker lyset.
07:30 Nessy brækker sig på dørmåtten, fordi hun fik en hel kogt kartoffel som godbid i aftes.
08:00 Dawina mener, at vi skal til at stå op, så hun piber på en bestemt måde, så alle hvalpene nede i kælderen vågner.
08:01 Steen springer ud af køjen og render om for at lukke hvalpene op på græsset, inden de "skal".
08:10 De store hunde får serveret morgenmad i hver deres madskål
08:15 Hvalpene får serveret morgenmad  bestående af hvalpefoder, cultura og lidt vand i hver deres madskål.
08:20 Der fjernes våde aviser (og en enkelt deg) i kælderen, hvor der derefter vaskes gulv.
08:30 Grethe har fået lov at sove længe - hun har jo ferie - men nu begynder hun at rumstere.
08:45 Måtten, som Nessy brækkede sig på er skyllet og hængt til tørre. Kaffen er sat over.
09:00 Hvalpene lukkes ud på terassen, hvor de fleste straks slår sig ned i hulen under brædderne.
09:30 Vi hygger os med morgenmaden - hvalpene kan selv finde ud af at slå mave udenfor.
10:15 Alarm!!!!! - Steen kan ikke finde Oline. Der holdes mandtal og tælles efter.
10:25 Oline er stadig ikke fundet. Alle hvalpene lukkes ind i hvalpegården, og Oline mangler stadig.
10:30 Alt er gennemsøgt. Der er kigget grundigt efter under og bag ved alt, hvor hun kan tænkes at have lagt sig.
10:45 Fortvivlelse! Vi kalder og kalder, og prøver at lukke de øvrige hvalpe ud, i håb om, at Oline vil leg med.
11:00 Vi har været rundt langs hegnet, nede i engen og oppe ad vejen - bare skraldemændene ikke har taget hende. De har jo lige været her!??
11:05 Alle mellemrum mellem brædderne i terassen gennemgås med en kraftig lygte - og pludselig! - Der var hun. Gemt helt inde ved soklen bag en pille, der holder terassen havde hun lagt sig til at sove. - Pyh-ha!
11:30 Vi sunder os og alle hvalpene er igen faldet til ro - undtagen Oline, som jo lige har sovet så dejligt!
12:30 Hvalpene kontrolvejes, og der pilles et par flåter af.
13:00 Vi får en håndmad og holder middagsstund. Hvalpene tuller rundt.
15:00 Grethe tager på indkøb - Godt vi har hende, ellers ville vi da lige pludseligt sulte!
15:05 De store hunde og Steen samler hvalpene, for nu skal vi i skoven.
15:15 Så lykkedes det at få samling på tropperne, og vi marcherer ud til hindbærbuskene, hvor vi hygger os med at plukke og spise hindbær. De små fodres, men er blevet rigtigt gode til selv at finde nedfaldsbær i det høje krat.
15:30 Vi er kommet hjem igen, og nu er det tid til at hvalpene igen skal have noget rigtigt mad. De får hvalpefoder med lidt tun i vand på toppen og en krans af cultura. (Det der cultura er altså super til at holde maverne sunde).
16:00 Grethe er kommet hjem, og hvalpene leger rundt om, mens vi får en kop kaffe, og læser ugens reklameblade.
16:30 Steen samler kager op fra indkørsel og græs, mens Grethe går igang med at lave trappe på skrænten.
17:30 Hvalpene samler sig ved toppen af trappen, for at se, hvad Grethe egentlig laver, men Dawina holder vagt midt på trinene, så de ikke kan komme ned og komme til skade, når Grethe banker pæle i jorden.
18:00 Steen går ind for at skrive lidt til hjemmesiden. - måske skriver han videre lidt senere, men sandsynligvis ikke, for vi får besøg af nogle kommende hundeejere, og så skal vi fortsætte med at slappe af i aften. Omkring kl. 19 skal de store hunde fodres, og så skal vi hygge os lidt og måske se lidt fjernsyn. Vi plejer gerne at se begyndelsen af en eller anden film, og så må vi jo nok undvære slutningen, for da skal hvalpene lige lege lidt og vi skal lufte af og give natmad, så de kan komme til køjs omkring midnat igen.
18:25 Denne beretning uploades til hjemmesiden, og det var så alt for idag. 

Se billeder fra O-kuldet